Sigurnost

Sigurnost u vožnji, edukacija, predlozi i pitanja.
Post Reply
User avatar
admin
Site Admin
Posts: 327
Joined: 27 Oct 2011, 14:00
Location: Србија
Име и презиме: ATV Klub
Contact:

Sigurnost

Post by admin »

Sigurnost

Sigurnost je jedna od najvažnijih stvari u ovom sportu ako u njemu želimo da uživamo i da se vožnjom bavimo duže vreme. Bez dobre podloge i predznanja rizikujete da doživite nezgode, a nezgode uopšte nisu retke i najčešće su posledica ljudske greške i nepripremljenosti.

Zaštitna odeća
sigurnost_kaciga.jpg
sigurnost_kaciga.jpg (20.04 KiB) Viewed 3985 times
Kaciga je glavni deo zaštitne opreme, najbolje je da koristite kacigu koja ima certifikat o kvalitetu i poštovanju nekog od standarda. Obavezno koristite kacigu koja je namenjena za ATV i motociklizam. Veoma je važno da kaciga ima dobru veličinu, da ne bude veća nego što treba, takođe je važno da ima sigurnu kopču. Poželjno je da kaciga bude sa zaštitom brade (tzv full-face kacige).

Naočare ili vizir će vam obezbediti da vidite dobro što je naravno preduslov za sigurnu vožnju. Ako koristite naočare uvek koristite naočare tipa maske (kao za skijanje) pošto štite mnogo bolje od klasičnih naočara. Pored toga što bolje vidite sa naočarima/vizirom one vas štite od prašine, kamenčića, buba ili grana koje mogu da vam povrede oko i/ili zasmetaju da slobodno gledate dok vozite.

Rukavice obezbeđuju bolje držanje upravljača kao i zaštitu od udaraca i ogrebotina. Rukavice povećavaju kontrolu vozača i povećavaju udobnost za šake i ruke.

Duboke čizme sa zaštitom odlično štite stopala od povreda, takođe obezbeđuju dobar položaj nogu na podlogu predviđenu za noge na ATVu. Nikada nemojte voziti bosi!
sigurnost_zastitna_odeca.png
sigurnost_zastitna_odeca.png (35.05 KiB) Viewed 3984 times
Nošenje zaštite za ramena, laktove, kičmu i grudi je veoma poželjna, takođe je poželjna i zaštita kukova i kolena. Dugi rukavi i pantalone dodatno štite vozača.

U slučaju vožnje kroz šumu sve navedene zaštite su obavezne za ozbiljno bavljenje ovim sportom!

Obratite pažnju da odeću uskladite i sa vremenom koje očekujete na dan vožnje, ako je hladno oblačite se slojevito, koristite aktivni veš i odeću koja „diše“. Ako očekujete kišu obucite vodonepropusno odelo (jaknu i pantalone), u slučaju da je odeća starija ili je nekoliko puta oprana sa deterdžentom isprskajte iste sa sredstvom za impregnaciju kako bi očuvali vodonepropusne karakteristike. Alternativno rešenje za kišu su razna tanka vodonepropusna rešenja koja se oblače preko normalne odeće. Ako je sunčano vreme obucite se laganije i koristite naočare sa zaštitom od UV zračenja sunca.

Vozite odgovarajući ATV

Deca mlađa od 12 godina starosti treba da voze ATV od 70 kubika. Motor od 90 kubika je maksimalna snaga za decu od 12 do 16 godina starosti. Deca tog uzrasta nemaju fizičku snagu i veličinu da bezbedno upravljaju normalan ATV.

Uverite se da ATV koji kupujete ili vozite bude odgovarajuće veličine za vas. Da li možete normalno da držite upravljač u svim uglovima? Da li možete da dohvatite ručnu i nožnu kočnicu? Kada stojite na vozilu da li ima bar 8cm između vas i sedišta?

Poštujte uputstva proizvođača ATVa

Proučite detaljno uputstvo za upotrebu vozila pre nego što ga vozite. Upoznajte vozilo pre vožnje. Redovno proveravajte gume, da li je odgovarajuči pritisak, ima li ogrebotina, oštećenja i sl. Proverite pre vožnje da li možete slobodno da pokrećete upravljač, ispravnost kočnica, svetla i elektronike. Proveravajte redovno količinu ulja u motoru, stanje lanca (ako ga imate), stanje CVT (varijator) kajša, proverite da li kučište motora, menjača, diferencijala imaju oštećenja. Redovno održavajte vozilo po uputstvu proizvođača.

Znajte limite

Jako je važno da vozite znajući limite, a limite možemo podelite ugrubo u dve grupe: lične i limite vozila. Limite vozila upoznajete najčešće iz iskustva, vozite vozilo oprezno na početku, pa kako upoznajete vozilo tako ćete znati i njegove limite, svako vozilo ima različite limite i zavise od guma na njemu, vešanja, dimenzija, snage motora, tipa transmisije itd. Lični limiti zavise najviše od iskustva, koje terene ste sve vozili, brda, blato, stene, razrovani putevi, pesak i naravno koliko dugo. Nemojte precenjivati sebe i svoje vozilo, uvek vozite tako da je vozilo pod potpunom kontrolom!

Vozite u grupi

Najbolje je da se vozite u grupi, pored sigurnosti koju nudi grupa od vaših drugara možete uvek naučiti mnogo. Takođe cela vožnja je zabavnija uz društvo i druženje. Uvek nadgledajte mlađe vozače, nikada ne obilazite vozača ispred sebe ako vam on nije dao signal da to možete da učinite. Držite bezbedno odstojanje od vozača ispred vas, u slučaju klizavog terena povećajte rastojanje. Kada vozač ispred vas prelazi složen teren obratite pažnju kojim putem je prošao, pratite njegovu putanju, pokrete, položaj vozila i točkova to vam može mnogo olakšati vaš prolazak. U slučaju da zaostanete za grupom, nemojte voziti prebrzo da bi sustigli grupu, vozite dalje stazom sve dok ne sustignete grupu ili ne dođete do raskrsnice, ako ste došli do raskrsnice stanite i sačekajte da se grupa vrati po vas, pogrešno je da krenete nekim od puteva (u slučaju da krenete pogrešnim putem grupa neće moći da vas pronađe). Ukoliko se izgubite, koristite mobilni telefon da kontaktirate nekoga iz grupe. Nikako ne odlazite iz grupe (drugim putem, kući ili sl) a da se pre toga ne javite nekome iz grupe!

Obevestite druge

Ukoliko vozite sami uvek obavestite nekoga gde idete i kada se vraćate! Ako vozite po terenu koje imaju neka ograničenja uvek obavestite vlasnika zemljišta unapred i tražite dozvolu, ako je u pitanju teren koji je pod posebnom zaštitom kontaktirajte instituciju koja upravlja istim.

Sigurnost drugih

Dok vozite obratite pažnju da ne ugrožavate bezbednost drugih osoba, pešaka, biciklista, motociklista itd. Ukoliko naiđete na pešake, bicikliste i druge vozače, usporite i vozite minimalnom brzinom, ukoliko je potrebno potpuno se zaustavite. Ako vozite u grupi obavestite ostale članove grupe o prisustvu pešaka podizanjem ruke u vazduh (ili svetlosnom signalizacijom ukoliko je posedujete).

Pridržavajte se zakona o saobraćaju, zakona o zaštiti prirode, pridržavajte se lokalnih propisa i pravila na stazama koje koristite.
Post Reply