Održavanje vozila

Održavanje vozila je veoma bitna strana ovog sporta, možemo vozilo održavati u ovlaštenom (ili neovlaštenom ;)) servisu ili da to radimo sami. Naravno održavanje možemo i kombinovati (jednostavne zadatke da obavimo sami a komlikovanije u servisu) ali najvažnije je da vozilo održavamo i da ga ne zapostavljamo između vožnji.

Redovan pregled

I ovo spada u održavanje vozila, pre svake vožnje (neposredno, ili dan pre) vozilo treba pregledati. Proveriti pritisak u gumama, i dobro napumpana guma od prošle vožnje sada može biti neadekvatna, možda se promenila temperatura (pa time i pritisak u gumama), guma negde jače udarena ili probušena. Treba proveriti u uputstvu proizvođača koliki je preporučeni pritisak u gumama (jako često se to kreće od 5-7PSI, znači maksimalno 0.5Bara) i da li treba da bude isti pritisak u prednjim i zadnjim gumama (pošto kod ATV/quad vozila nisu iste dimenzije i nosivost prednjih i zadnjih guma). Pregledati vozilo da li ima mehaničkih oštećenja, da li je neki deo iskrivljen, proveriti ljuljanjem vozila da li vešanje može slobodno da se kreće i sl. Nije loše i svaki put proveriti stanje manžetni na poluosovinama (da se neka nije probušila ili isekla). Takođe treba proveriti da li se vozilom može nesmetano upravljati (pomeranjem kormana) i da li kočnice ispravno rade.

Redovno održavanje vozila

Svaki proizvođač u uputstvu daje preporuke za redovno održavanje vozila. Neke korake možemo sami da uradimo a za neke su zaduženi ovlašteni servisi, u zavisnosti od vaše spretnosti (i interesovanja ;)) većinu servisnih zahvata možete uraditi u kućnoj radinosti. Ono što svakako možemo da uradimo sami je ujedno i ono što najčešće i treba da se radi. Prvo bi naveo da se vozilo posle vožnje redovno čisti, iako često proizvođači zabranjuju upotrebu perača pod visokim pritiskom (kompresore u perionicama) teško se može zamisliti pranje vozila prepunog blata sa običnim „baštenskim“ crevom, naravno obavezno treba izbegavati pranje iz neposredne blizine pogotovo ne prema osetljivim delovima (elektro instalacije, tanka rebra hladnjaka, manžetne i ostale gumene delove). Samo kada je vozilo čisto možemo lako videti eventualne probleme: curenje ulja iz motora, menjača, diferencijala, oštećene manžetne ili neka druga oštećenja. Pluća svakog motora je filter za vazduh, njega bi trebalo redovno proveravati i čistiti od prljavštine, u slučaju da filter ima „sunđerast“ deo ili da je ceo „periv“ isti treba skinuti i oprati. Najbolje je filter pošpricati posebnim sprejom za čišćenje i ostaviti nekoliko minuta da tečnost odradi svoje a zatim oprati u mlakoj vodi i ostaviti da se osuši, zatim takav suv filter treba nauljiti. Sve ovo naravno zavisi od konkretnog filtera i pre čišćenja filtera treba konsultovati preporuke proizvođača. Ako vaše vozilo poseduje filter za CVT (varijator) njega takođe treba redovno čistiti kako bi CVT kućište, kajš i prenosnici mogli dobro da se hlade. U slučaju da filteri za vazduh i CVT ne mogu više da se održavaju normalno (previše su zaprljani ili su oštećeni) iste treba zameniti novim.

U sledećoj grupi za održavanje sledi pregledanje i podmazivanje amortizera i A ramena, za ovo vam treba tzv „mazalica“ i odgovarajuća mast (ako to želite sami da radite, najbolje je da prvi put to radite u društvu iskusnih kako bi naučili kako se to radi, gde su sve tačke za mazanje i koji alat vam treba). Sajla (kabl) za gas isto tako treba pregledati i podmazivati redovno, ako se sajla redovno održava neće dolaziti do zaglavljivanja sajle u letnjem periodu zbog prljavštine niti zamrzavanja u zimskom periodu. Treba proveriti i sve usisne kanale za vazduh, kutiju filtera za vazduh kao i CVT filtera, da li su ulazni i izlazni kanali negde zapušeni ili zaprljani nečistoćama. Takođe treba pregledati i podmazati zadnje i (ako ima) prednje kardane (drive shaft) i krstaše (shaft joint). Ovde treba posebno izdvojiti i pregledanje nivoa ulja u svim sistemima: motoru, prednjem i (ako ima) zadnjem diferencijalu, menjaču kao i pregledanje nivoa tečnosti za hlađenje i kočione tečnosti. Veoma je važno proveravati i stanje kočionog sistema, diskova i kočionih pločica.

Naredna grupa redovnog održavanja bi bila zamenja ulja i filtera ulja u motoru, zamena ulja u menjaču kao i zamena ulja u prednjem i (ako ima) zadnjem diferencijalu. Proveriti da li negde ima curenja ulja i/ili tečnosti na vozilu, proveriti stanje i po potrebi zameniti filter goriva. Periodično treba proveriti stanje svećica, proveriti zazor i po potrebi zameniti svećice. Takođe periodično treba proveravati stanje CVT sistema, proveriti stanje kajša, izmeriti njegovu širinu i ako je širina ispod propisane treba isti zameniti, proveriti u uputstvu o održavanju da li i šta treba podmazati u CVT sistemu. Treba konsultovati i tabelu održavanja za periode potrebne za zamenu kočione i rashladne tečnosti.

Treba napomenuti da za vreme servisa treba povremeno proveriti i zazore u sistemima za upravljanje, ramenima i svim drugim sistemima koji su pod velikim naporima. Ako se pojave veći zazori treba ih pratiti u narednim servisima i ako se povećaju potrebno je iste sanirati (to je moguće uraditi u specijalizovanim servisima).

 

3 Responses to Održavanje vozila

 1. vlada says:

  U okviru redovnog održavanja vozila naravno najvažnije je menjanje ulja u motoru, ali isto tako važno je uvek promeniti i filter ulja, za BRP CanAm filter ulja može da bude originalan (BRP) a ima i isto tako kvalitetnih zamena:

  1. BRP šifra 420256188

  2. HIFLO FILTRO šifra HF152 (kod nas se može uzeti u skoro svakoj moto radnji)

  3. K & N šifra KN-152

  U prodavnicama moto opreme / rezervnih delova mogu da vam pronađu šifru i za druge quadove, a možete i sami, npr. za HIFLO na:

  http://www.hiflofiltro.com/catalogue/

 2. vlada says:

  Ako tražite neki rezervni deo, skice ili nešto slično:

  Za Polarisa:
  http://parts.polarisind.com/Browse/Browse.asp

  Za BRP (CanAm):
  http://epc.brp.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>